خوراک طیور یکی از مهمترین کانونهای خطر انتقال و انتشار بیماری آنفلوانزا پرندگان است
عرضه متمرکز و رسمی دان آزاد، به رفع بسیاری از مشکلات مربوط به خوراک طیور کمک خواهد کرد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان کرمان، دکتر حسین رشیدی، مدیر کل دامپزشکی استان در نشست تیم بررسی و مطالعات اپیدمیولوژیك و آنالیز خطر بیماریهای دامی، ضمن تبیین اهمیت بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، گفت: با توجه به مشکلات تأمین خوراک مرغداریها، کم بودن دان سهمیهای و سوء استفاده و تقلبات برخی افراد در تأمین دان مرغداریها به صورت آزاد و جابهجا شدن دان بین مرغداریها، خوراک طیور یکی از مهمترین عوامل خطر انتقال و انتشار بیماری آنفلوانزای پرندگان است.
وی ضدعفونی کردن خوراک طیور را حائز اهمیت دانست و گفت: نظارت جدی بر خوراک طیور در زمان انتقال از کارخانه، بین دورههای پرورش و بین مزارع، اهمیت فراوان در پیشگیری از این بیماری دارد.
دکتر رشیدی گفت: از جمله نقاط پرخطر خوراک طیور، کارخانهها و انبارهای خوراک غیرمجاز فاقد استانداردهای بهداشتیاند؛ ضمناً مراکز عرضه و مرغداریهایی که خودشان اقدام به ساخت و فروش خوراک میکنند، و خوراک موجود در فروشگاههای پرندگان زینتی نیز از جمله این نقاط پر خطر هستند.
وی گفت: عرضه متمرکز و رسمی دان آزاد، به رفع بسیاری از مشکلات مربوط به خوراک طیور کمک خواهد کرد.
دکتر رشیدی افزود: واحدهای پرخطر این بیماری در چند گروه طبقه بندی و از طریق این اداره کل برای تهیه بانک اطلاعاتی، به شهرستانها اعلام و بر لزوم مراقبت این واحدها و دریافت گزارشهای شهرستانها تأکید شده است.
این مقام مسئول، نقاط پرخطر را مرغداریهای فاقد استانداردهای بهداشتی، واحدهای سایر ماکیان، پرندگان بومی و صنعتی حاشیه تالابها و آبگیرها، مناطقی که تراکم واحدهای پرورش طیور در آنها بالا است و در فاصله کمی از هم قرار دارند، مرغداریهای نزدیک به جادهها و کشتارگاهها، واحدهای نزدیک به زمینهای کشاورزی که از کود مرغی استفاده میکنند، مرغداریهای صنعتی نزدیک به پرندگان بومی، زنده فروشیها و فروشگاههای پرندگان زینتی اعلام کرد.
دکتر رشیدی اعلام داشت: علیرغم اهمیت مراقبت از این واحدها، به دلیل ترددهای غیرضروری که بهعنوان مهمترین عوامل انتقال و انتشار بیماری شناخته میشود، اطلاع گیری از تلفات بیماری در مرغداریها باید از طریق ارتباط مؤثر با مرغداران و نمایندگان آنها، اتحادیه و تعاونی مرغداران و همین طور کلینیسینهای طیور صورت پذیرد که البته این اداره کل در تعامل کامل با مراکز بخش خصوصی و اتحادیه و تعاونیهای طیور است.
وی در ادامه بیان داشت: فعالیتهای پیشگیرانه در مرغداریهای استاندارد باید بر اطلاع رسانی و آموزش در خصوص بیماری و اصول بیوسکیوریتی برای جلوگیری از ورود ویروس به مزرعه متمرکز باشد ضمن این که در واحدهای فاقد استانداردهای بهداشتی، جلوگیری از انتشار بیماری به دیگر پرندگان اهمیت ویژهای دارد.
در ادامه، دکتر فرید صباغ عضو تیم بررسی و مطالعات اپیدمیولوژیک بیماریهای دامی، مطالبی در خصوص تشخیص بالینی و کالبد گشایی این بیماری در پرندگان آبزی، خانگی و صنعتی ارائه كرد و گفت: در صورت مشاهده تلفات بالا، علائم تنفسی و کاهش تولید در جمعیت طیور، حتماً بایستی طیور از لحاظ این بیماری بررسی شوند.
وی افزود: تشخیص این بیماری بر اساس علائم بالینی، قطعی نیست و حتماً بیماری باید با روشهای آزمایشگاهی تأیید شود.
دکتر صباغ در مورد انواع آلایندههای خوراک، ضدعفونی دان، ویژگیهای ضدعفونی کنندهها، ضدعفونی کنندههای موجود در بازار و روش استفاده از آنها توضیحات کاملی ارائه کرد و گفت: لازم است که ضدعفونی کننده سمی نباشد و اثر سوء بر خوراک، دارو و واکسن دام نداشته و ماندگاری زیاد داشته باشد.
Leave a Comments