ميگو
1. ويژگيها
1-1. ويژگيهاي ظاهري / ارگانولپتيك
ويژگيهاي ظاهري / ارگانولپتيك ميگو به شرح جدول 1-7 مي باشد :
جدول 1-7 . ويژگيهاي ظاهري/ ارگانولپتيك ميگو
امتياز
اعضاء بدن ميگو
|
درجه يك
|
درجه دو
|
درجه سه
|
فاسد
|
رنگ
|
طبيعي، روشن ، كاملاً عاري از رنگ تيره
|
طبيعي ،كاهش درخشندگي سرو سينه مقداري خاكستري رنگ شده باشد و انتهاي دم داراي خطهاي تيره باشد .
|
سرو سينه تيره و مقداري از انتهاي دم داراي سياه شدگي و پوست مقداري داراي خط هاي تيره باشد .
|
سياه شدگي ( سرسينه و دم و پوست )
|
سرو سينه / دم
|
سرو سينه و دم محكم و كاملاً متصل به هم باشد .
|
سر و سينه و دم متصل و لگن شل شده باشد دربعضي موارد شل شدن اندام شروع شده باشد.
|
سرو سينه و دم براحتي از هم جدا شده و شل شدگي گوشت سرو سينه و مقداري دم براحتي ديده مي شود. مقدار كمي از دم ، سر و سينه از هم جدا شده باشند
|
اكثر سر و سينه و دم از همديگر جدا شده باشند.
|
پاها، پوسته ها و آنتن
|
كاملاً سفت و محكم باشد.
|
آنتن و پاها نرم شده باشند (براحتي از همديگر جدا مي شوند) .
|
درسبد ميگو در زمان تحويلگيري مقداري پا و آنتن جدا شده باشد .
|
اكثر آنتن ها و پاها از همديگر جدا شده و مقداري از پوست ميگو جدا شده باشد.
|
چشم ها
|
روشن ، براق و محكم
|
كمي درخشنده و تاحدودي تيره، حالت كروي كامل خود را از دست داده است
|
رنگ و مقداري از چشمها از بين رفته است .
|
اكثر چشم ها از بين رفته است .
|
بو
|
بوي جلبك دريايي، آب دريا دلپذير
|
طبيعي ، بدون بوي آزاردهنده
|
بوي آزاردهنده مختصر
|
بوي تهوع آورآمونياكي و سولفور شديد
|
گوشت
- بافت
- رنگ
- رگ
|
- سخت ، آبدار
- سفيد و درخشنده
- رگ سفت و مقاوم
|
- كمي سخت و نرم
- سفيد تيره ( خاكستري روشن)
- رگ هنوز در تماس بوده ، امامقاومتش كم و سياهي ديده نمي شود .
|
مقداري گوشت سر و سينه سياه شده و واكنش هاي خودبخودي در رگ شروع شده است .
|
سياه شدگي گوشت دم و سر و سينه تا حدودي رنگ زرد مايل به سبز در گوشت دم ايجاد شده است .
|
2-1. ويژگي هاي شيميايي :
· ميزان باقيمانده دارو، هورمون سموم و ساير موادشيميايي آن، كمتر از حداكثر حد مجاز باقيمانده (MRL) باشد. (حد مجاز باقيمانده (MRL ) در دست تدوين است)
· TVBN)( TVNدر ميگو تازه (غيرمنجمد) به عنوان معياري براي قضاوت مطرح نمي باشد.
· ميزان (TVBN)TVN در ميگوي منجمد برحسب gr100/mg ( ميلي گرم در هر صد گرم گوشت ) مطابق جدول 2-7 زير مي باشد :
جدول 2-7 . ميزان (TVBN)TVN در ميگوي منجمد
نوع فرآورده منجمد
|
مطلوب
|
قابل مصرف
|
مصرف سريع
|
غيرقابل مصرف
|
ميگو *
|
آب شيرين (پرورشي)
|
حداكثر 20
|
22-21
|
25-23
|
بيش از 25
|
آب شور (دريايي)
|
حداكثر 25
|
33-26
|
35-34
|
بيش از 35
|
* حداكثر ميزان مجاز (TVBN)TVN در ميگو دريايي جهت صادرات و واردات gr 100/mg 30 است.
· هيستامين
ميزان مجاز هيستامين در ميگو به شرح جدول 3-7 مي باشد.
جدول 3-7. ميزان مجاز هيستامين در ميگو
روش آزمون
|
تعداد نمونه
(n)
|
c
|
m
mg/kg
|
M
mg/kg
|
HPLC
|
9
|
2
|
100
|
200
|
· ساير معيارهاي شيميايي :
ميزان ساير معيارهاي شيميايي در ميگو به شرح جدول 4-7 مي باشد.
جدول 4-7. ساير معيارهاي شيميايي ميگو
ويژگي
|
حد مجاز
|
متابي سولفيت
|
سخت پوستان و سرپايان
(تازه/ منجمد و Deep frozen)
|
حداكثر 150 ميلي گرم به ازاي هر كيلوگرم يا هر ليتر قسمتهاي خوراكي (براساس SO2 استخراج شده )
|
سخت پوستان خانواده:
Penaeidae, solenceridae, aristeidae
|
كمتر از 80 عدد
|
حداكثر 150 ميلي گرم به ازاي هر كيلوگرم يا هر ليتر قسمتهاي خوراكي (براساس SO2 استخراج شده )
|
بين 80 تا 120 عدد
|
حداكثر 200 ميلي گرم به ازاي هر كيلوگرم يا هر ليتر قسمتهاي خوراكي (براساس SO2 استخراج شده )
|
بالاتر از 120 عدد
|
حداكثر 300 ميلي گرم
(به ازاي هر كيلوگرم يا هر ليتر قسمتهاي خوراكي (براساس SO2 استخراج شده )
|
فلزات سنگين
|
سرب
|
حداكثر 5/ . (ميليگرم در هر كيلوگرم فراورده)
|
كادميم
|
حداكثر 5/ . (ميليگرم در هر كيلوگرم فراورده)
|
جيوه
|
حداكثر 5/ . (ميليگرم در هر كيلوگرم فراورده)
|
3-1- ويژگي هاي ميكروبي :
ويژگيهاي ميكروبي ميگو به شرح جدول 5-7 مي باشد :
جدول 5-7 . ويژگيهاي ميكروبي ميگو
آزمون
|
تعداد نمونه (n)
|
c
|
m
|
M
|
شمارش كلي ميكروارگانيسمها (در يك گرم)
|
5
|
2
|
105 × 5
|
106 × 5
|
اشريشياكلي (در يك گرم)
|
5
|
1
|
10
|
100
|
استافيلوكوكوس ارئوس كواگولاز مثبت (در يك گرم)
|
5
|
2
|
100
|
1000
|
سالمونلا (در 25 گرم)
|
5
|
0
|
0
|
-
|
ويبريو پارا هموليتيكوس * (در يك گرم)
|
5
|
2
|
100
|
1000
|
ليستريا مونوسيتوژنز * (در يك گرم)
|
5
|
2
|
20
|
100
|
ويبريو كلرا * (در 25 گرم)
|
5
|
0
|
0
|
-
|
توكسين كلستريديوم بوتولينيوم **
(در كليه بستههاي مورد آزمون)
|
5
|
0
|
0
|
-
|
* در مورد فرآورده هايي كه بهصورت خام و نيمه خام مصرف ميشوند، مطرح است.
** در مورد فرآورده هاي كنسرو شده، بستهبندي در خلاء و يا دودي مطرح است.
يادآوري1- در مواردي كه فقط يك نمونه به آزمايشگاه ارسال مي شود (نمونه منفرد)، ويژگيهاي ميكروبي نمونه با حد m سنجيده مي شود.
يادآوري2- هر بهر براساس شرايط زير قابل مصرف يا غيرقابل مصرف تشخيص داده مي شود:
1- در مواردي كه تمام نمونه ها m ≥ باشد ، بهر قابل قبول است .
2- در مواردي كه تعداد C≥ از n نمونه ، بين m < و M ≥ باشد ، بهر قابل قبول است.
3 - در مواردي كه هريك از نمونه ها M < باشد ، بهر غير قابل قبول است.
4- در مواردي كه تعداد < C ازn نمونه ، بين m < و M ≥ باشد ، بهرغير قابل قبول است.
2 - عمر ماندگاري
عمر ماندگاري(Shelf-life) ميگو (به صورت كامل،PUD، PTO و PD ) به شرح جدول6-7 مي باشد :
جدول6-7 . عمر ماندگاري (Shelf- life) ميگو *
شكل عرضه
|
شرايط نگهداري
|
عمر ماندگاري**
|
دما
(درجه سلسيوس)
|
رطوبت نسبي ( درصد)
|
°تازه
- بدون بسته بندي
- بسته بندي شده
بسته بندي معمولي
بستهبندي در خلاء
بستهبندي در اتمسفر اصلاح شده
|
صفر تا 2+
( به همراه يخ)
صفر تا 4+
صفر تا 4+
صفر تا 4+
|
95-90
95-90
-
-
|
7 روز
3 روز (72 ساعت)
5 روز
7 روز
|
°منجمد
(بسته بندي معمولي/ بستهبندي در خلاء / بستهبندي در اتمسفر اصلاح شده)
|
18-
|
-
|
12 ماه
|
* PUD= Peelet undeveined
PTO= Peelet Tail on
PD= Peelet deveined
** عمر ماندگاري از زمان صيد محاسبه مي شود.
3. تقلبات و تخلفات بهداشتي
· تامين ميگو از منابع غير مجاز
· تغيير يا مخدوش نمودن تاريخ توليد و انقضاء و ساير موارد مندرج در نشانه گذاري ميگوي بستهبندي شده
· عرضه و فروش ميگوي بستهبندي تاريخ منقضي
· عدم يخپوشاني كامل ميگوي تازه
· عدم رعايت برودت يخچال/ فريزر در زمان عرضه
· پاكيزه و بهداشتي نبودن يخچال و ساير وسايل مورد استفاده
· عدم رعايت اصول بهداشت فردي (از جمله نداشتن لباس كار مناسب، كارت بهداشت / گواهي سلامت )
· عدم رعايت اصول بهداشت محل، ميز و ابزاركار
· ديفراست ميگوي منجمد و عرضه آن بهصورت تازه
· استفاده از ميگوي فاسد در توليد فرآورده هاي ميگو |